Godsdienst
7 januari 2015 | door: Charles van den Broek, schrijver en historicus

Soumission or not to soumission, that's the question

Columnist Don Duyns is bang voor christelijk extremisme. Dan moet hij me toch even vertellen wanneer een groep fanatieke gereformeerden voor het laatst een redactie uitroeide om een cartoon...

"Het Frankrijk van 2022 dat Houellebecq schetst in zijn laatste roman bestaat de facto al."

Het heeft even geduurd, maar daar was-ie dan, de nieuwjaarsgroet van onze moslimbroeders. Ik doel natuurlijk op de (vanuit terroristisch standpunt bezien) succesvolle aanslag op de redactie van Charlie Hebdo. Misschien is het toeval, maar terroristen doen weinig per toeval, op de datum dat in Frankrijk de nieuwe roman van Michel Houellebecq, Soumission (Onderwerping), verscheen. Het boek beschrijft een Frankrijk in 2022, waarin links met de islam gaat heulen en zo een islamiet aan de macht helpt. Het is alsof de (ongetwijfeld) islamitische daders willen zeggen; 'Waarom wachten tot 2022?" En ook op de dag dat in het radioprogramma Nooit meer slapen (VPRO, radio 1, om 00.00 tot 02.00u) schrijver Don Duyns een column uitsprak, gericht aan een prototype ''wutburger'', de Duitse aanhanger van de Pegida-beweging. Bij een aanslag op het Westen, en de waarden die we heten aan te hangen, kun je erop wachten dat er een apologeet opstaat. In dit geval gebeurde dit al op voorhand, alsof Duyns wist wat er vandaag te gebeuren stond.

 

Ik geef enkele citaten uit de open brief aan die als cliché van domheid en egoïsme afgeschilderde wutburger. Volgens Duyns is de moslim niet zijn vijand, maar zijn buur. Volgens Duyns is de Pegida-aanhang bang, bang voor het (of de) vreemde, uit ongeïnformeerdheid, onwil en desinteresse. En ja, het extremisme van ''sommige'' moslims vreest hij... maar dat doet hij evenzeer bij ''die christenen'''...  Nou moet Don Duyns me toch even vertellen wanneer een dolgedraaide protestant voor het laatst een totale redactie uitmoordde om een tekeningetje dat hem niet beviel...

 

Duyns staat natuurlijk niet alleen in zijn moslimvriendelijke houding. Hele volksstammen vallen bijkans in katzwijm van medeleven als er een moslim iets wordt ''aangedaan''; ''o, maar het is toch logisch dat ze aanslagen gaan plegen- hij kreeg die stageplaats niet!'' Stelselmatig negeert men de feiten. In ALLE moslimlanden worden (religieuze) minderheden onderdrukt en vervolgd; er vluchten géén moslims uit christelijke/westerse landen. Christenen die sinds eeuwen een thuis hadden in Turkije, Syrie Iran en Irak zijn vrijwel uitgeroeid of verdreven. Christenen mogen geen kerken bouwen in moslimlanden, moslims laten in Europa steeds meer minaretten oprijzen, als een teken van hun toekomstige suprematie.

 

Toch is in de ogen van Duyns en zijn medestanders, grotendeels grachtengordeltypes en zij die er graag bij zouden horen, het Westen het kwaad, niet degenen die (heel moedig) vastgebonden gijzelaars onthoofden of vrouwen stenigen omdat hun rokje te kort is. Maar we moeten eigenlijk bang zijn voor die paar Pegida-demonstranten. Want dat zijn... (effe wachten... jaa, daar is-ie... de GODWIN) dat zijn neo-nazi's. Alle mensen die het niet eens zijn met hun D66-wereldbeeld, waarin alle mensen één grote, blije familie zijn, zijn namelijk een fascist. Heus. En nog dom ook.

 

Als ik dat soort mensen zie moet ik altijd denken aan de film Life of Brian. Ook toen die verscheen waren gelovigen gekwetst. Sommigen (de meer preciezen voornamelijk)  tot in het diepst van hun ziel. Toch leven alle leden van Monty Python nog, of preciezer, er is geen van hen een voortijdige, gewelddadige dood gestorven, bewerkstelligt door een enthousiaste kerkganger; geen katholiek of protestant die hen met een kapmes te lijf ging, er werden geen brandbommen bij hun kantoor of woning naar binnen gegooid. Duyns mag dan geloven dat de islam geen bedreiging vormt, het nieuws doet anders vermoeden. Om een Indiase commentator te citeren; niet alle moslims zijn terroristen, maar alle terroristen zijn wel moslim... Toch houden ze even fanatiek vast aan die overtuiging als de moslims aan de hunne. Daarin lijken ze op de gelovigen in dezelfde film (Life of Brian), wanneer ze roepen ''What did the Romans ever do for US?'', waarna een hele trits aan voordelen worden opgesomd (sanitair, medische zorg, badhuizen, literatuur, kunst etc.), waarop men reageert met het even komische als stompzinnige ''Yeah, but besides that?!'' Alsof je bij een D66-congres bent, een wereld waarin roet wit is.  

 

Maar vergeet niet dat met elke nieuwe moskee er een deel van onze vrijheid (ook die van meninsuiting) wordt ingeperkt. Want moslims eisen respect, met de machete in de hand. Er zijn al gebieden waar de politie niet meer durft of mag komen, en vrouwen hun kledingkeus aanpassen om niet voor hoer te worden uitgescholden. En als de islam ooit de macht overneemt (en dat zit er demografisch gezien dik in- Bourgiba, de Tunesische leider, zei niet voor niks dat islamieten geen kernbommen nodig hadden, ze hebben immers kinderen) zullen Duyns en de zijnen de eerste zijn die moeten vluchten. 

 

Eigenlijk zou vandaag elke krant, tijdschrift, actualiteitenprogramma en website moeten besluiten om de volgende editie te openen met het logo van Charlie Hebdo. Maar dat zal er door lafheid, onderdanigheid en onverholen collaboratie waarschijnlijk niet van komen. Daarvoor is Europa , althans de regerende klasse, al te veel in het Houelebecqiaanse Frankrijk van 2022 beland.

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 18
Lift mee op de bekendheid van anderen
> Meer