Debat
9 januari 2015 | door: Charles van den Broek, schrijver en historicus

Altijd weer hetzelfde liedje 'heel erg, maar...'

Als men satire over religie (de islam in dit geval) afschaft, dan moet je eigenlijk elke vorm van kritiek verbieden. Want humor is niets meer of minder dan lollig bedoelde kritiek.

"Goed idee van Maya Witters; beklaag de daders, niet de slachtoffers. Het Stockholmsyndroom ten top."

Je kunt er bijna de klok op gelijkzetten, volgend op een misdaad of aanslag is er altijd iemand die opstaat en zegt; ''Het is wel erg, maar...''. Zo ook na de aanslag op de redactie van het stripblad Charlie Hebdo. Onder andere op deze site verscheen het stukje van Maya Witters, die niet eens de piëteit kon opbrengen om te wachten tot na de herdenking van de slachtoffers van de meest flagrante aanslag op dat waar onze cultuur voor staat om haar mening wereldkundig te maken.

 

Altijd weer hetzelfde liedje; ja, de moord op Van Gogh is erg, maarrrr ... hij had ook wel een erg grote bek, he? Ja, verkrachting mag niet, maar ze droeg toch wel erg korte rokjes. Ja, kinderen mag je niet ontvoeren, maar wat deed dat joch dan ook op die speelplaats. De oplossing van meisje Maya, waarvan als ik niet wist dat ze uit België kwam, ik gedacht zou hebben dat ze uit een D66-nest kwam, is dat we geen grappen meer maken over religie. Met religie bedoelt ze natuurlijk de islam, maar dat zegt ze er niet bij. Waarschijnlijk het enige verstandige aan het stukje, dat aan alle kanten rammelt. Ik ben het (dat had u al misschien geraden) niet met haar eens.          

 

Het hoeft niet

Ja, de grappen, opmerkingen en cartoons zijn soms grof. Smakeloos zelfs. Maar het is een langbevochten recht om je mening te mogen uiten - hoe dom of ondoordacht ook. Wat dat betreft mag Maya Witters dus haar onzin de wereld inslingeren. Volgens haar zal een aanslag op een synagoge in Buenos Aires ook wel te rechtvaardigen zijn.  Dat we tenminste nog mogen zeggen wat we vinden is nog niet zo heel lang zo, en als het aan types als Maya binnenkort ook weer verleden tijd. Men moet grof, beledigend, neerbuigend of scherp MOGEN zijn. Het HOEFT niet. Je kunt ook iemand in nette bewoordingen terechtwijzen. Dat is, dat geef ik grif toe, veel sjieker. Maar zij die er genoegen in scheppen om hun gehoor te schokkeren hebben evenzeer mijn zegen. Dat valt onder one verworvenheden, die Maya zonder vorm van verzet overboord wil zetten. Dat maakt haar een potentieel groter gevaar dan de terroristen die een redactie uitmoordden omwille van een paar vegen verf. Wat al deze verdedigers van islamitische  terreur uit het oog verliezen, is dat mensen die hier alle kansen en mogelijkheden krijgen, alleen maar vanuit een slachtofferrol ( waarin ze maar al te veel bijval van autochtone politiek-correcte types krijgen) onze instellingen, onze cultuur en onze waarden aanvallen. Niet met woorden, maar met bommen, granaten, messen en machinegeweren. 

 

Als men namelijk geen grappen meer mag maken over religie, al dan niet grof, dan is het hek van de dam. Om te beginnen kun je geen onderscheid maken, dus als je geen satire over de islam, de aanhangers en hun profeet mag maken, dan ook niet over kerk, paus, Jezus, synagoge, Brahma en ga zo maar door. De volgende stap is dat je geen kritiek meer mag hebben (en wat is humor anders dan lollig verpakte kritiek?). Dus geen gezeur meer over priesters die hun handen niet van kleine jongetjes af kunnen houden. En waarom stoppen bij religie? Verdienen hetzelfde als humanisten, atheïsten veganisten en weet ik veel welke stroming- voor mijn part de padvinderij -  als gelovigen van welke denominatie? Ieder diertje zijn pleziertje immers. Dan mag je dus ook niks meer zeggen over een partij of een politicus die je niet bevalt, in het geval Maya Witters waarschijnlijk Vlaams Belang of Bart De Wever. Door humor te verbieden, want daar roept Maya Witters in feite toe op, sla je elk debat dood. Het stukje van Maya lezende bedacht ik mij dat de opmerking van Houellebecq in zijn nieuwste boek (dat vrouwen in een islamitisch land gewoon weer achter het aanrecht belanden) misschien op zich niet zo'n slecht idee is. In zo'n wereld zou iemand als Witters tenminste geen ''journalist'' kunnen worden! 

 

Humor

Door de eeuwen heen hebben Europeanen een vorm gevonden om met elkaar om te gaan, en humor speelt daar een belangrijke rol in. Dat een vrouw als Maya Witters geen gevoel voor humor heeft, daar kan ik niks aan doen. Evenmin aan het feit dat de meeste islamieten niet met het fenomeen humor om kunnen gaan. Als ze niet tegen grappen kunnen over hun geloof of hun profeet, moeten ze misschien een terugkeer naar de in elk opzicht meer verdorde landen van oorsprong overwegen. Wij in het Westen kunnen wel tegen een grapje, óók de gelovigen. Want als protestanten of katholieken bij elke grap die over Jezus, de paus, God of de kerk gemaakt is, de bedenker ervan moesten afknallen, dan zouden zo'n 95% van alle cartoonisten en cabaretiers inmiddels het loodje hebben gelegd (buiten het het feit dat je er nogal wat tijd voor moet uittrekken, want er zijn er nogal veel, en er komen er steeds meer bij). 

 

Laat ik met een bijbels citaat besluiten. Ergens in dat boek staat de regel ''Zalig zijn de eenvoudigen van geest''. Als dat waar is, dan moet Maya Witters zich vrijwel permanent in de zevende hemel bevinden. Mocht Maya trouwens belangstelling hebben, ik weet nog wel een goedkoop adresje voor een burka...

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 18
Lift mee op de bekendheid van anderen
> Meer