Media
11 januari 2015 | door: Emile Bakker, Burger met een pen

Zonder journalistiek spiegelbeeld is de maatschappij blind

Na de aanslag in Parijs bedenken veel journalisten zich 2 keer voor ze iets publiceren dat kwetsend kan zijn. Dit veroorzaakt alleen maar meer terrorisme.

"Spiegelen maakt je niet verantwoordelijk voor het beeld dat je laat zien"

So you think you can dance of Holland's got talent leveren bij de voorronden vaak een prachtig tenenkrommend gevoel op. Vooral de eerste afleveringen zorgen voor kijkplezier door de stroom van mensen die, zonder enige zelfreflectie, denken te kunnen dansen of zingen en zichzelf voor heel Nederland voor lul zetten. Ik maak mezelf daar ook schuldig aan binnen huiselijke kring door schaamteloos hard mee te brullen met een nummer in de veronderstelling dat het ergens op lijkt. Gelukkig weerhoudt mijn omgeving mij van het breder tentoonspreiden van mijn zangcapaciteiten.

 

Ik ben dus in het gelukkige bezit van een omgeving die voldoende reflecteert. Mensen die eerlijk vertellen dat ik op een verkeerd spoor zit. En mensen die mij behoeden om mijzelf publiekelijk voor lul te zetten. Dit is de rol van een partner, een gezin, vrienden, en op macroniveau, de samenleving. Het totaal ontbreken van de reflectie levert hilarische maar ook verschrikkelijke situaties op. Echter, een overdaad en verkeerd geuite reflectie kan er voor zorgen dat iemand zwaar beschadigd raakt. In mijn geval zou mijn omgeving mij zangles cadeau moeten doen als reactie op mijn ambitie. En daarmee zouden ze mij niet genadeloos neersabelen zoals nu door hun vingers in hun oren te stoppen zodra ik begin mee te zingen met een nummer.

 

Maatschappelijke reflectie

Het macroniveau van reflectie wordt onder andere ingevuld door de journalistiek. Deze beroepsgroep is gezegend met een kanaal waar via men de maatschappij een spiegel kan voorhouden. Nu, na het Charlie Hebdo-drama, zie ik artikelen van journalisten die op zoek zijn naar manieren om minder confronterend te reflecteren. Als voorbeeld dit opiniestuk op deze site: 'Een journalist moet altijd voorzichtig zijn'.

 

Dit beangstigt mij. Minder reflectie zorgt voor minder bewustzijn over het goed of fout zitten qua stellingen en opvattingen. Meer mensen die zichzelf voor lul gaan zetten (of erger).

 

Meer waanzin

Gaat de journalistiek zichzelf opstellen als de moeder die zich onthoudt van kritiek omdat ze bang is haar kroost te beschadigen? Maar met gevolg dat ze zonder enige realiteitszin zichzelf voor lul zet? Ik hoop dat onze journalisten trouw aan hun rol van spiegel blijven binnen onze maatschappij.

 

Natuurlijk zijn er risico's om te spiegelen. Maar de essentie van spiegelen is dat wat weergegeven wordt door een ander gecreëerd wordt. Spiegelen maakt je dus niet verantwoordelijk voor het beeld dat je laat zien. Hoe erg kwetsend het weergegeven beeld ook is, de journalist is daar niet verantwoordelijk voor. Je geeft een beeld weer, je creëert het niet. Nu gaan nadenken over minder reflecteren, zachter zijn, is buigen voor de druk van terrorisme en zorgt voor meer mensen zonder enige realiteitszin en meer van dit soort waanzin. 

Trefwoorden:
MediaDebat

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Emile Bakker, Burger met een pen
Zonder journalistiek spiegelbeeld is de maatschappij blind - 11 januari 2015Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 24
Houd rekening met Twitter
> Meer