Generaties
16 januari 2015 | door: Lisa Gaster, Student / Journalist / Ondernemer

Feminisme anno 2014: Eggsurance

Apple en Facebook geven aan kosten te zullen dekken voor het laten invriezen van eicellen van vrouwelijke medewerkers, zodat die zich ongestoord kunnen concentreren op hun ontwikkeling en loopbaan.

"Een middelvinger naar moeder natuur?"

Afgelopen oktober kwam naar buiten dat twee giganten uit Silicon Valley een nieuwe manier gevonden hebben om vrouwen de mogelijkheid te geven om een carrière op te bouwen. Apple en Facebook geven aan de kosten te zullen dekken voor het laten invriezen van eicellen van vrouwelijke medewerkers, zodat die zich ongestoord kunnen concentreren op hun ontwikkeling en loopbaan en op latere leeftijd pas hoeven te denken aan het krijgen van kinderen.

 

De twee topbedrijven voeren het financiële plan voorlopig alleen door in de Verenigde Staten. Van Silicon Valley werd al eerder bekend dat het kampt met een door mannen gedomineerde top in het bedrijfsleven. Deze mogelijkheid is dan ook bedoeld om vrouwelijk toptalent aan te trekken. De dekking van de kosten van het invriezen van de eicellen kan dan gezien worden als een vorm van terugbetaling voor de toewijding van vrouwen aan het bedrijf.

 

Het lijkt simpel: als vrouw laat je je eicellen op jonge leeftijd invriezen, zodat je ongestoord kan doorwerken en niet gedwongen wordt rond je dertigste kinderen te krijgen en de boel stil te leggen. Dan, wanneer je een meer gevestigde carrière hebt opgebouwd, is er meer ruimte en tijd om een gezin op te bouwen met de eicellen die je vijftien jaar daarvoor hebt laten invriezen.

 

Maar hoewel het plan logisch klinkt, is er geen garantie dat deze manier van voortplanting altijd lukt. Dus neemt de vrouw een zeker risico wanneer zij voor de optie kiest.

 

Iets in mij fluistert dat opperfeminist Sheryl Sandberg, koningin van Silicon Valley die zowel moeder van Mark Zuckerberg uithangt als de baas is over Tim Cook, achter dit plan zit en zo haar machtige middelvinger op steekt naar moeder natuur. Want waarom zou je kinderen krijgen op het moment dat je lichaam op zijn sterkst is en je het gevoel hebt dat je er klaar voor bent, als je ook het risico kan nemen dat het op latere leeftijd sowieso niet lukt?

 

Sheryl Sandberg kreeg Google-oprichters Larry Page en Sergey Brin in 2004 onder invloed van haar pregnancy-brain al zo ver om parkeerplaatsen voor zwangere vrouwen dichtbij de ingang van het gebouw te reserveren. Laat staan waar toe ze in staat is zonder dat er een (waarschijnlijk vrouwelijke) machtige mini versie van haarzelf in haar groeit. Daarbij weet ik zeker dat Sheryl samen met Beyonce lid zijn van het illuminatie gezelschap dat al jaren werelddominantie voor Amerika probeert af te dwingen. Maar dat is een andere discussie.

 

Ondanks gezondheidrisico’s lijken vrouwen wat te zien in deze moderne manier van carrière maken zonder dat voortplanting en gezinsgeluk ze in de wegstaat. Maar daarmee gaan ze voorbij aan de gevolgen die de ontwikkeling op maatschappelijk niveau kan hebben. Stel, veel vrouwen kiezen ervoor om op latere leeftijd te werpen en alles op alles te zetten voor een carrière, wat betekent dat dan voor vrouwen die het risico niet willen nemen en wel tijd nemen om een gezin op te bouwen? Worden zij dan niet meteen als zwak gezien? Want waarom zou je ervoor kiezen om je werk stil te leggen en een gezin te stichten, als dat ook op latere leeftijd kan? Bovendien, wanneer vrouwen op latere leeftijd kinderen zullen krijgen, betekent dat niet dat die kinderen dan opeens direct na de bevalling geen zorg nodig hebben en de crèche van Apple of Facebook binnen wandelen. Het invriezen van eicellen lijkt daarmee uitstel van de situatie in plaats van een oplossing.

 

Desondanks geeft het feit dat de keuze er is mij als vrouw wat (puf) ademruimte.

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Lisa Gaster, Student / Journalist / Ondernemer
What about the inbetweeners? - 20 augustus 2015
Feminisme anno 2014: Eggsurance - 16 januari 2015Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 18
Lift mee op de bekendheid van anderen
> Meer