Privacy
20 januari 2015 | door: Arthur Govers, Piraat

Van Privacydebat naar Autonomiedebat

Is autonomie mogelijk in een wereld zonder privacy? Blijven we de baas over ons eigen geld of weet het systeem beter wat goed is voor ons?

"Als transparante klant ben je niet meer verantwoordelijk voor je eigen bankrekening."

Het privacydebat is inmiddels wel over zijn uiterste houdbaarheidsdatum heen. Iedereen weet nu wel dat alle verstuurde mailtjes, gelezen artikelen, bekeken video’s en beluisterde liedjes voor eeuwig blijven plakken in de cloud. Iedereen weet nu wel dat de grote bedrijven, de inlichtingendiensten en hackers uit schurkenstaten hier toegang toe hebben en er in theorie hele nare dingen mee kunnen doen. Tot nu toe blijft de schade echter vrij beperkt en lijkt er geen reden te zijn om het gemak niet de mens te laten dienen. Toch?

 

Misschien moeten we minder kijken naar de nare dingen die mogelijk zijn en meer naar de fijne dingen die er dankzij de transparante klant al worden gerealiseerd. Jouw persoonlijke data verdwijnt namelijk niet in de archiefkasten om nooit tevoorschijn te worden gehaald. Integendeel: jouw data wordt op talloze manieren geanalyseerd. Die analyses zorgen ervoor dat beleid van bedrijven en overheden wordt aangepast aan het gedrag van de burger/de user. Big Data neemt zo niet alleen je werk als professional over, maar ook je werk als kritisch consument.

 

In hoeverre ben je straks nog baas over je eigen portemonnee en in hoeverre wil je dat eigenlijk nog zijn? Stel: Albert Heijn biedt op basis van jouw klantgegevens niet alleen extra bonusartikelen aan maar stelt voor jou je boodschappenlijstje samen en incasseert zelf de kosten. Eventueel kun je daar een kleine traktatie aan toevoegen, zolang dat in overeenstemming is met de afspraken die je gemaakt hebt met je gezondheidsapp. De NS kun je al toestemming geven om zelf je reizen af te rekenen. In ruil daarvoor kan de NS je helpen hoe je het beste en het rustigst van A naar B komt. De routeplanner in de auto houdt ook rekening met files en schrijft je de beste route voor, allemaal voor een goede doorstroom. Met de zelfrijdende auto hoef je niet eens meer zelf de route op je GPS af te rijden en heb je ook (bijna) geen kans meer op verkeersongelukken. Zou het niet mooi zijn als de Belastingdienst ook bij je betaalrekening kon zodat het zelf kan controleren of de boel in orde is en zelf incasso’s in rekening kan brengen op het moment dat jij er het minste last van hebt? Op dit moment zitten we in een tussenfase waarin het systeem nog niet almachtig is en dus in staat is fouten te maken. Zet die laatste stap, user, en wees vrij van geldzorgen.

 

Vrij van geldzorgen? Jazeker! Als transparante klant ben je niet meer verantwoordelijk voor je eigen bankrekening. De banken, bedrijven, internetdiensten en overheden waar je klant van bent werken samen om ervoor te zorgen dat jij aan je dagelijkse behoeften komt. Voeding, vervoer, vaste lasten en vrije tijd zijn in perfecte harmonie op elkaar afgestemd. Jij krijgt enkel nog het bedrag te zien dat je vrij kan uitgeven, samen met suggesties van producten en diensten die binnen jouw bereik liggen. Op die manier kun je jezelf onmogelijk nog in de problemen werken.

 

Autonomie is gevaarlijk. Het zorgt ervoor dat de supermarkt niet weet hoeveel inkopen het moet doen, het zorgt voor files en overvolle treinen, het zorgt voor mensen met geldproblemen en het zorgt voor onnodige behoefte aan zorg. Tegelijkertijd is het belangrijk dat de klant een ‘gevoel van vrijheid’ behoudt. Een gevoel van vrijheid kan eenvoudig worden bereikt: laat de klant enkele honderden combinaties zien van koffie, melk en siroop en de klant zal een ultiem gevoel van keuzevrijheid ervaren. Autonomie is een obstakel op de weg naar de geoliede samenleving die nu binnen handbereik ligt.

Trefwoorden:
Privacy

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 20
Maak een metafoor compleet
> Meer