Holebi
10 februari 2015 | door: Maurits Boote, Expert jeugd en LHBT bij Movisie

Jeugdhulpverleners: wees een rolmodel!

Deze zomer begeleidde ik een vakantiekamp voor jongeren uit de jeugdzorg. Voordat het kamp begon, veranderde ik de achtergrondfoto van mijn mobiel waarop ik mijn vriend een kus geef.

"Veel jeugdhulpwerkers herkennen homojongeren niet. Daardoor krijgen ze niet de juiste begeleiding."

Ik wilde dat de jongeren zichzelf konden zijn op het kamp, maar zelf durfde ik dat niet. Al gauw had ik er spijt van. Ik besefte dat ik een rolmodel ben.

 

‘Dat is echt gay!’ ‘Flikker op!' Die woorden hoorde ik regelmatig op de eerste dag van het zomerkamp. Hoe te reageren? Ik moest denken aan het laatste SCP-onderzoek naar 'jongeren en seksuele oriëntatie (http://www.movisie.nl/artikel/lhbt-jongeren-hebben-ons-nodig-aan-slag). Daaruit blijkt dat jonge homo’s, bi’s en lesbo’s vaker emotionele problemen en gedragsproblemen hebben dan jonge hetero’s. In deze groep is de kans groot dat een jongere worstelt met zijn of haar seksuele voorkeur en dan komen deze opmerkingen hard aan. Daarom wilde ik de betreffende jongeren niet expliciet aanspreken zoals ik bij een belediging of ziekte zou doen. Ik reageerde met: 'Riep iemand mij?' en 'Ja hetero, wat is er?'. Ze hadden het niet door. Het woord hetero kenden ze niet en schelden met ‘homo’ bleek voor hen de normaalste zaak van de wereld.

 

Kwetsbaar is kracht
Kim was de eerste die aan me vroeg: 'Bent u homo?' Ik wilde het woord homo ontwijken, omdat het voor sommige jongeren een negatieve lading kan hebben. Dus ik zei dat ik ‘inderdaad een vriend heb’. 'Ik wil echt niet gay zijn hoor, dat is raar!' zei ze. Ik vroeg of ze mij dan ook raar vond. En daar moest ze even over nadenken. Een dag later was het ijs gebroken. We spraken over anders-zijn. Ik vertelde dat ik vroeger gepest werd omdat ik homo ben. Zij vertelde dat ze nu gepest wordt omdat ze in een huis van jeugdzorg woont. Door dit gesprek ontdekten zij en ik dat we meer gemeen hebben dan we dachten. En ik merkte dat ik me daardoor helemaal niet kwetsbaar maar juist krachtig voelde.

 

Uit de kast
Toen we kaartjes gingen schrijven voor het thuisfront vertelde Angelo dat hij een kaart naar zijn geheime liefde ging sturen. Ik vermoedde dat dit een jongen was, dus toen hij even later alleen stond zei ik: 'Ik moet jouw envelop natuurlijk gaan versturen, mag ik weten op wie je verliefd bent?' Omdat ik een open vraag stelde en hij wist dat ik het zou accepteren, vertelde Angelo dat hij inderdaad verliefd is op een jongen. Hij raakte er niet over uitgepraat. Hij voelde zich veilig om eventjes zichzelf te zijn. Veilig genoeg om daarna ook de andere begeleiders en twee oudste meisjes op kamp in vertrouwen te nemen. Iedereen kiest zijn eigen moment om uit de kast te komen en het is fijn als iemand de deur vast op een kiertje zet.

 

Signaleren kan je leren
Helaas blijkt uit het onderzoek 'Jong & Anders' (http://www.movisie.nl/artikel/jeugdsector-helpt-lhbti-jongeren-onvoldoende) dat veel professionals in de jeugdhulp homoseksuele jongeren niet herkennen. Ze vinden het bovendien lastig om over seksuele voorkeur te praten. Daarom blijft de kast voor veel jongens als Angelo vaak dicht en krijgen ze niet de juiste hulp. En daarom weten jongeren zoals Kim niet hoe ze ermee om moeten gaan als iemand uit de kast komt. Ik hoop daarom dat jongeren in de toekomst hulpverleners tegen komen die in hun opleiding hebben geleerd om de problemen van LHBT-jongeren te signaleren en hun seksuele voorkeur bespreekbaar te maken.

 

Overwinningen
De laatste dag vroeg Kim of ze een foto van mijn vriend mocht zien. Dat ze het accepteerde, was een overwinning voor haar. En voor mij: ik herstelde de achtergrond van mijn mobiel weer. Maar na deze mooie week moest ik Angelo wel achterlaten in een wereld waar één op de vier jongeren aangeeft de vriendschap te verbreken wanneer een vriend uit de kast komt. En waar homo’s vier keer vaker gepest worden dan leeftijdsgenoten. Angelo heeft nog veel overwinningen voor de boeg.

 

Maurits Boote is expert jeugd en LHBT bij Movisie. Hij ontwikkelde o.a. de website www.iedereenisanders.nl, adviseert professionals over de begeleiding van LHBT-jongeren en geeft trainingen ervaringsdeskundigheid aan jongeren. Lees ook zijn vorige blog 'Geef ervaringsdeskundigen een stem in de nieuwe jeugdhulp'.

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 18
Lift mee op de bekendheid van anderen
> Meer