Geschiedenis
3 maart 2015 | door: Martin Vos, gepensioeneerd socaal geneeskundige

Koning moet Nationaal Museum herkansing geven

De geschiedenis van ons nationaal destructief vermogen verdient het te worden opgenomen in een nationaal historisch museum.

"Het Nationaal Militair Museum; lof voor een gemiste kans."

Het Nationaal Militair Museum in Soesterberg is in alle opzichten een lust voor het oog. Entree en gebouw liggen aan de voet van een stuwwal uit de ijstijd en kijken uit over de grote vlakte van het vliegveld. In het gebouw is onze militaire geschiedenis leerzaam, esthetisch verantwoord en indringend in beeld gebracht. Een zwerm enthousiaste vrijwilligers maakt dat je je welkom voelt om zeker terug te komen.

 

Bij binnenkomst staat er een mooie hardstenen zuil waarin gegraveerd dat de koning de openingshandeling verrichtte en dat het het museum mogelijk werd door samenwerking van het ministerie van Defensie en Heymans (zal wel de aannemer zijn).

 

En daar ontstond meteen de vraag die mij tijdens mijn rondgang door het museum, en nu nog, blijft bezighouden. Waarom wel tientallen miljoenen voor een apart museum van de geschiedenis van ons nationaal destructief vermogen en waarom niet een Nationaal Museum waar de geschiedenis van onze militairen in is opgenomen? Op deze uitgelezen locatie was dat zeker mogelijk geweest.

 

Het antwoord ligt ongetwijfeld verborgen in een grote hoeveelheid interdepartementale en bestuurlijke geldkwesties en kokerkijkerij. Dat betekent ook dat deze gemiste kans hersteld kan worden. En hier ligt een schone taak voor onze koning. Laat hij al die bestuurders met de koppen tegen elkaar klotsen en zeggen dat er een nationaal museum moet komen in Soesterberg. Dan komt het er misschien.

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Martin Vos, gepensioeneerd socaal geneeskundige
Koning moet Nationaal Museum herkansing geven - 3 maart 2015
Nieuw belastingstelsel biedt kansen in mobiliteit - 4 september 2014
Maak van elke automobilist een ondernemer - 29 juli 2014Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 18
Lift mee op de bekendheid van anderen
> Meer