Politiek
27 mei 2015 | door: Gerhardt Heusinkveld

Het is tijd voor een socialistische regering

Nu de regering haar meerderheid is verloren in de Eerste Kamer lijkt het me duidelijk wat er langzaamaan nodig is: een nieuwe regering met een socialistisch karakter.

"Koning Willem Alexander kijkt straks vanuit zijn nieuwe vliegtuig neer op de puinhopen in de zorg"

Dus, een vrouw at al een tijd alleen maar rijst en eieren omdat ze bijna een half jaar op haar PGB-tegoed wacht. Twitteraars die uiteindelijk boodschappen voor haar doen? Is dat de participatiemaatschappij waar onze koning en Rutte op doelden? Ik vraag me af of staatssecretaris Van Rijn uit sympathie ook eieren met rijst at tijdens zijn vrije Pinksterdagen of aan het werk was om zijn puinhoop op te ruimen. 
 
Er wachten duizenden mensen al maanden op hun PGB-tegoed, waarvan velen zich inmiddels in de schuldsanering bevinden en waar banken op duiken als aasgieren om extra leningen aan te bieden tegen hoge rentepercentages. Dit zijn mensen met zorgbehoefte en dan heb ik het niet over een 'pijntje' aan hun knie na het volgen van een iets te intensieve yogales, maar over chronische beperkingen bij mensen die niet meer kunnen participeren in de maatschappij. Maar minister Schippers kondigt schaamteloos aan dat ze €700.000,- uittrekt om sportblessures tegen te gaan en te behandelen.
 
Ondertussen vliegt onze koning met het regeringsvliegtuig op en neer naar zijn megalomane oord in Griekenland. In 2017 komt er een nieuw vliegtuig waarin ze lekker film kunnen kijken in een minibioscoop, of ondertussen naar beneden kunnen kijken om vanuit de lucht te bezien hoe langzaam het puin van de afbrokkelende zorg, het fundament van een gezonde samenleving, zich opstapelt.
 

Ik hoorde op het nieuws dat er steeds meer verwarde mensen rondlopen in dit land. Maar minister Schippers kreeg het voor elkaar om te beweren dat dat zéker niet kwam door alle bezuinigen in de zorg en het waardeloze manager op manager beleid dat is ontstaan de afgelopen jaren, haar conclusie was: er zijn nu eenmaal gewoon meer verwarde mensen.
 
Nu de regering haar meerderheid is verloren in de Eerste Kamer lijkt het me duidelijk wat er langzaamaan nodig is: een nieuwe regering met een socialistisch karakter. Waarin zorg, onderwijs, banken en openbaar vervoer gewoon aan de staat toebehoren. Dát is een participatiemaatschappij, één waarin de staat zorgt voor een stevig fundament onder de stem van de burger.

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 18
Lift mee op de bekendheid van anderen
> Meer